Als je zoals de meeste mannen bent, ben je erg trots op je baard. Het is tenslotte een van de meest onderscheidende kenmerken van een man. Maar om die baard er op zijn best te laten uitzien is meer nodig dan af en toe een snelle trimbeurt. Hier zijn 5 tips om je baard te onderhouden, zodat hij er altijd scherp uitziet.

1. Maak hem schoon

Gebruik eerst een vochtinbrengende shampoo op je baard om het vochtgehalte van je huid en haar op te bouwen. Breng dan wat scrub aan om de huid eronder te exfoliëren, zodat die zachter is en minder snel gaat schilferen of barsten als je je baard verzorgt. Vervolg met een toepassing van conditioner, want dit verzacht het grove gezichtshaar en verbetert tegelijk het uiterlijk en het gevoel.

2. Kam er doorheen

Ga met een fijn getande kam door je pas gereinigde baard, zodat eventuele klitten verwijderd worden voor ze schade aan je kostbare gezichtshaar toebrengen. Zorg er ook voor dat je het in verschillende richtingen deelt, zodat je bij het trimmen niet per ongeluk te veel van één kant afhaalt.

3. Trim hem

Als je klaar bent om je baard te gaan trimmen, zorg er dan voor dat je een scherpe schaar gebruikt. Doffe mesjes kunnen ervoor zorgen dat je gezichtshaar er hakkig of ongelijk uitziet. Je kunt ook kiezen voor een elektrisch scheerapparaat van goede kwaliteit, waarmee je de klus snel klaart zonder het risico dat je haren blijven haken en schade veroorzaken.

4. Knip overtollige lengte weg

Als je je baard in de gewenste vorm hebt getrimd, verwijder je de achterblijvers die je er eerder smerig dan scherp uit zouden kunnen laten zien. Doe dit door ofwel een elektrische trimmer met instelbare instellingen te gebruiken, ofwel zo nodig een scherpe kappersschaar.

5. Houd het schoon

Nu je klaar bent met het verzorgen van je baard, zorg je er extra goed voor dat hij er goed blijft uitzien door goed onderhoud. Was het elke dag met een zachte shampoo en vergeet niet na het schrobben conditioner aan te brengen.