Voor sommigen roept de uitdrukking “extreme sporten” beelden op van levensgevaarlijke stunts en atleten die alles riskeren voor een moment van glorie. Maar extreme sporten hoeven niet gevaarlijk te zijn. In feite kunnen veel ervan heel leuk zijn – en ze zijn perfect voor mannen die hun grenzen willen verleggen.

Als je op zoek bent naar een adrenalinestoot, zijn hier vier extreme sporten die elke man minstens één keer in zijn leven zou moeten proberen:

1. Parachutespringen

Veel mannen dromen van vliegen, maar slechts weinigen krijgen de kans het in het echt te proberen – tenzij ze erin slagen astronaut te worden! Als je ooit hebt willen weten hoe het voelt om uit een vliegtuig te springen en met 120 mijl per uur naar de aarde te suizen, dan is parachutespringen de extreme sport voor jou! Natuurlijk zijn er goede redenen waarom sommige mensen het niet willen doen – namelijk dat parachutespringen absoluut angstaanjagend is. Maar als je je angsten opzij kunt zetten, is er geen beter gevoel dan jezelf vanaf duizenden meters hoogte in het ijle te gooien. Als uit vliegtuigen springen nog niet genoeg voor je is, zijn hier negen dingen die elke beginnende skydiver moet weten.

2. Diepzeeduiken

Hoe vaak heb je James Bond door de lucht zien vliegen met een duikfles op zijn rug? Of Dustin Hoffman in De kleine zeemeermin ? Wie wil er nu niet mysterieuze onderwatergrotten verkennen of naar gezonken schatten zoeken? Meer dan welke andere extreme sport ook biedt scubaduiken ongelooflijke uitzichten – het onderwaterleven in kristalhelder water is werkelijk niet van deze wereld. Jammer genoeg is er uren training voor nodig voor je zelfs je PADI brevet kunt halen en in open water kunt gaan, maar als je bereid bent je in te spannen en te leren wat al die knopjes op je nieuwe uitrusting doen, is er niets zo leuk als het verkennen van een onderwaterwereld.

3. Surfen

Wiehoudt niet van een goede adrenalinestoot? Sommigen springen graag uit vliegtuigen, anderen rijden in achtbanen – maar als je de ultieme sensatie wilt, probeer dan eens te surfen. Stel je voor; je staat op een plank midden in een oceaan die beslist niet voor beginners is en plotseling komt er een enorme golf recht op je af. Je hebt snelle reflexen en stalen zenuwen nodig om kalm te blijven terwijl je een reusachtige golf berijdt – en nog erger als hij boven op je neerstort! Als je denkt dat je het aankunt, is het enige wat je nodig hebt wat oefening op je plaatselijke strand en dan op weg gaan naar Hawaï of Australië voor hun wereldberoemde golven.

4. Bungee jumpen

Bungeejumpen is er een van die “alleen in films ” stunts die er tegelijk angstaanjagend en verbazingwekkend uitzien. Jammer genoeg zouden weinig mensen het ooit als een sport beschouwen – ook al is er ongelooflijke kracht voor nodig. Maar neem de sensatie van het naar nieuwe hoogten gaan weg en je hebt een uiterst gevaarlijke bezigheid die niemand zou moeten proberen tenzij hij weet wat hij doet. Om je techniek te perfectioneren, heb je om er uren training in te stoppen, en te leren hoe je goed kunt landen en blessures kunt voorkomen. Als je eenmaal klaar bent voor je eerste sprong, onthoud dan maar één ding – kijk niet naar beneden!