Heb je het idee dat je de laatste tijd minder goed hoort? De gehoortest procedure is gelukkig simpel, want je kunt zelfs online een hoortest uitvoeren om er in een paar minuten achter te komen hoe het met je gehoor is gesteld. Door regelmatig je gehoor te laten testen bij een audicien, kunnen eventuele problemen tijdig worden gesignaleerd en is de kans het grootst dat deze direct kunnen worden aangepakt. Maar ondanks dat er tegenwoordig geavanceerde hoortoestellen beschikbaar zijn als deze nodig blijken, is voorkomen natuurlijk nog altijd beter dan genezen. En als je bedenkt dat langdurige blootstelling aan lawaai de grootste risicofactor is voor gehoorverlies, dan weet je dus dat je je hier goed tegen moet wapenen om gehoorproblemen te voorkomen. Lees hier hoe je dit kunt doen!
Regelmatig testen
Je gehoor regelmatig testen is een goede eerste stap om zicht te houden op de kwaliteit van je gehoor en achteruitgang of andere problemen op tijd te kunnen signaleren. Bezoek bijvoorbeeld een keer per jaar een audicien in de winkel, kies voor een audicien met huisbezoek of maak het jezelf nog makkelijker en doe een online hoortest om meteen een eerste indicatie te krijgen. Gehoorproblemen kunnen heel geleidelijk ontstaan waardoor je zelf niet altijd door hebt dat je bijvoorbeeld de radio of tv steeds een beetje harder moet zetten of meer moeite moet doen om gesprekken te volgen. Voorkom dat je een probleem met je oren pas ontdekt als het te laat is en test jaarlijks de staat van je gehoor.
De grootste boosdoener
De meest voorkomende oorzaak van gehoorproblemen is herrie. Vooral langdurige blootstelling aan te hoge geluidsniveaus levert in veel gevallen gehoorbeschadiging op. Waar gehoorschade vroeger vooral veroorzaakt werd door werkgerelateerd lawaai zoals van machines, ontstaat dit tegenwoordig vooral door harde muziek tijdens concerten, festivals en andere evenementen. Als je een festival bezoekt, is een geluidsniveau van zo’n 100 decibel al snel de norm, terwijl je bij zulke hoge geluidsniveaus al na 5 minuten risico loopt op schade aan je gehoor. Na een avondje stappen is een piep in je oor nog geen reden tot paniek, omdat dit meestal wel weer bijtrekt, maar als dit langer duurt of regelmatiger voorkomt, dan loop je kans dat de gehoorschade blijvend is.
Gehoorbescherming
Als je gehoorproblemen wilt voorkomen, dan is het van belang om je oren te beschermen tegen schadelijke herrie. Probeer er dan ook een gewoonte van te maken om gehoorbescherming te dragen tijdens activiteiten waarbij je mogelijk wordt blootgesteld aan plotseling of langdurig lawaai. Zeker als je een enthousiaste concertbezoeker, festivalganger, muzikant, motorrijder, professionele of hobbymatige klusser bent of bijvoorbeeld in een lawaaiige werkomgeving werkt, moet je maatregelen treffen om je gehoor te beschermen. Kies dan ook voor goede oorkappen of (op maat gemaakte) oordoppen om je gehoor zo goed mogelijk te beschermen.
Aandachtspunten
Als je gehoorbescherming gebruikt tijdens concertbezoek of lawaaiige evenementen, dan ben je al heel goed bezig. Maar wees je er daarnaast van bewust dat ook minder voor de hand liggende situaties potentieel schadelijk zijn voor je gehoor. Zo kan het langdurig en regelmatig dragen van koptelefoons of oortjes, ook met slechts matig harde muziek, op den duur schade opleveren. Ook ophopingen van oorsmeer kunnen bijdragen aan het achteruitgaan van je gehoor, dus houd je oren goed schoon en laat de huisarts eventueel overtollig oorsmeer verwijderen. Neem naast gehoorverlies ook symptomen als oorsuizen, langdurige piep in de oren en vervorming van geluiden serieus, omdat deze een eerste aanwijzing kunnen zijn van beginnende gehoorproblemen. Regelmatig een hoortest te doen, je gehoor goed te beschermen en je bewust te zijn van de risico’s en beginnende symptomen, zijn dan ook effectieve manieren om gehoorproblemen te voorkomen.